Tohle léto jsem strávila překrásný týden v Beskydech. Zřejmě magická moc těch kouzelných hor způsobila celkový restart nálady, upečení nového projektu a spolupráce s mou milou švagrovou Eliškou a taky pár dobrých jídel. Na nový projekt si ještě chvíli počkejte, ale tady mám pro vás jednoduchý, ale velmi dobrý koláč, který sfouknete i na chatě jako my 🙂 Já jsem autorem jen té drobenky, zbytek Eliška, můj vzor ve zdravém stravování 🙂
SUROVINY:
suché:
1 hrnek hladké pohankové mouky
1 hrnek hladké kukuřičné mouky
2 čajové lžičky vinného kamene (prášku do pečiva)
1/2 čajové lžičky soli
mokré:
1/2 hrnku rozpuštěného kokosového oleje (pokud je u vás chladno, stačí chvíli na kamna nebo do vodní lázně)
1 hrnek ovocného pyré (my měli s sebou přezrálé meruňky a švestky tak co už s nima)
2 polévkové lžíce mandlového másla
1 a 1/2 hrnku mandlového nemléka
zvlášť:
misku oloupaných, vypeckovaných a nakrájených švestek (meruněk a čehokoliv co máte zrovna po ruce)
na drobenku:
3 lžíce kokosového cukru
3 lžíce tuhého kokosového oleje
3 lžíce kukuřičné mouky
ČAS PŘÍPRAVY:
10 minut + 40 minut pečení (a ještě potřebujete předem připravit to oloupané ovoce pokud ho tedy chcete loupat)
JAK NA TO:
Rozehřejte troubu na 200°C.
Suché suroviny promíchejte v míse. Mokré suroviny promíchejte v druhé míse. Mokrou směs nalijte do suché směsi a opět dobře promíchejte až vznikne vláčné těsto. Opatrně a šetrně do těsta vmíchejte nakrájené ovoce a celé to přemístěte na vymazanou koláčovou formu (množství odpovídá klasickému kulatému koláči). Pokud máte zkušenost, že je lepší použít i pečicí papír, je to na vás. Nám to vyšlo i bez něho.
Suroviny na drobenku vložte do misky a rukou nebo lžičkou promíchejte, promačkejte až vám vznikne polotuhá kompaktní hmota a tu pak rozdrobte na povrch koláče.
Upečte, nechte vychladnou a snězte 🙂 Ať vám chutná.