Jeden z těch dnů, kdy už nebyla ani síla vařit. Pořád se totiž balíme a chystáme na stěhování. Můj skvělý muž vzal děti na hřiště, pak na kolo a pak ještě uvařil tuhle rychlou večeři. Je to jeho specialita, s masem on to umí. Je to sázka na jistotu, příloha je na vás. Já miluju orestované kapustičky, tak mi přistálo na talíři tohle potěšení.
SUROVINY:
1 panenka od farmáře (mimochodem jdou použít i kuřecí prsa)
trošku sezamového oleje
čerstvé malé kapustičky
čerstvé nebo mražené zelené fazolky
100g špeku
ČAS PŘÍPRAVY:
10 minut příprava
25 minut pečení (včetně odpočinku vedle trouby)
JAK NA TO:
Omyjte a důkladně osušte panenku a prudce ji opečte na trošce oleje na pánvi ze všech stran. My často používáme k masu sezamový, ale jde to s jakýmkoliv tukem, který máte rádi. Mezitím si rozpalte troubu na 200°C. Nechte spolu s troubou rozehřát pekáček i s pokličkou, do kterého se vám vejde to maso. Jakmile máte nahřáto, vložte panenku do pekáčku a pečte 9-12 minut podle velikosti masa. Ten čas si chce trochu vychytat, každá trouba peče jinak, každý budete chtít mít masíčko jinak růžové. Když se nepovede dopéct na první pokus, klidně ji tam nakrojenou ještě vraťte a chviličku dopečte. Po uplynutí těch pár minutek vyndejte pekáček a nechte ho odpočívat tak 15-20 minut – na sporáku, na prkýnku, prostě někde kde se o něj nic a nikdo nespálí.
Než se maso upeče a dopeče, připravte si zeleninu. Špek nakrájejte na kostičky a restujte až se příjemně vyškvaří. Pak přihoďte kapustičky. Větší rozkrojené na polovic, malé nechte tak, stačí jen sloupnout vrchní lístky pokud se vám zdají nepěkné. Restujte, občas promíchejte a po tak 5 minutách přidejte fazolky a zase chvíli restujte a míchejte.
Maso solíme až na talíři, obvykle to není ani moc potřeba. Kdybyste solili dřív, pustí šťávu a bude vysušená. Špek v zelenině je slaný dost, tam potřeba dosolovat není vůbec.
Úplně stejně se dají zpracovat kuřecí prsa a za mě je to jedna z mála úprav, kdy mi prsa chutnají. Jsou šťavnatá a křehká. Dobrou chuť. 🙂