V eshopu mé oblíbené farmy jsem koupila obrovský plát masa na roládu. Teď co s ním, když jsem se rolád vždycky bála, ptáčci jsou drbačka a vlastně nevím co do ní zamotat. 🙂 Nakonec vzniklo úžasné jídlo, které dokonce splňuje paleo principy 🙂
SUROVINY:
1kg masa z pupku nebo zadní
100g domácího špeku
trochu oleje, sádla nebo ghí na opečení
na marinádu:
3 lžičky ostré hořčice bez kvasného lihu, třeba Mark & Spencer má skvělou
1 lžička tamari (sojovka bez aditiv)
3 lžíce olivového oleje
1 lžička vulkanické černé soli
na salát:
listová zelenina podle chuti: baby špenát, polníček, rukola…
cherry rajčátka
1 avokádo
olivový olej
šťáva z půlky limetky
lžička ostré hořčice
ČAS PŘÍPRAVY:
20 minut příprava + 75 minut pečení
JAK NA TO:
Připravte si marinádu: smíchejte olivový olej, vulkanickou sůl, hořčici a tamari. Maso odblaňte, opláchněte, otřete papírovou utěrkou a přes folii důkladně naklepejte z obou stran. Vnitřní stranu potřete marinádou, na ni naklaďte nakrájený špek. Zabalte maso do rolády, pořádně omotejte silnou nití a utáhněte.
Rozpalte na pánvi trochu tuku (kokosový olej, sádlo, ghí) a prudce opečte ze všech stran. Mezitím rozehřejte troubu na 150°C. Opečenou roládu vložte do pekáčku, zalijte zbytkem tuku z pánve a přidejte trošku vody. Pečte přiklopené 1 hodinu, odklopené 15 minut pro kůrku. Já používám nejradši litinový pekáč, ze kterého je maso prostě lepší než ze skla.
Salát je ještě jednodušší, do mísy nasypejte propláchnuté lupení (doporučuju mísu s odstředivkou, má například IKEA za pár korun), přidejte pokrájená rajčátka a avokádo. V hrnečku rozmíchejte pár lžic olivového oleje s ostrou hořčicí a šťávou z limetky a máte zálivku. Cukr ani sůl potřebovat nebudete 🙂
Děti to měli ještě s bramborovou kaší, kde místo másla a mléka používám ghí a kokosový krém. Pochutnali si všichni, tak snad bude úspěšná i u vás. Dobrou chuť.