A je to tady! První recept na blogu. Je to paradoxně dort, i když vlastně sladkosti nejím a zatím poměrně málo peču. Ale protože jsem chtěla udělat radost hlavně dětem a svému muži, zkusila jsem vymyslet hodně čokoládový, vláčný a měkoučký dezert, který si nezadá s běžnými čoko dorty z kavárny. Ondra, který ze sladkostí jí jen brownies a sacher, ho vdechl během asi tří minut. 🙂
SUROVINY:
suché:
150g mandlová mouka
40g plantejnová mouka
20g nepraženého kakaového prášku
2 kávové lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
1 kávová lžička perníkového koření
špetka soli
mokré:
200g jablečného pyré (domácí přesnídávka, rozmixovaná zavařovaná nebo rozvařená jablka)
50g ghí (pro vegan verzi kokosový olej)
250g kokosového mléka
50g medu (pro vegan verzi datlový sirup nebo jiné vaše oblíbené sladidlo)
50g nedoslazovaných švestkových povidel
několik kapek vanilkového extraktu
na polevu:
10g kokosového oleje
40g nepraženého kakaového prášku
20g kokosového krému
10g medu nebo datlového sirupu (pokud máte rádi chuť surového kakaa, obejdete se i bez sladidla)
ČAS PŘÍPRAVY:
10 minut příprava
35 minut pečení
+ chladnutí a poleva
JAK NA TO:
Pro zjednodušení jsem všechno vážila, takže nemusíte řešit mililitry a můžete přidávat suroviny jednu za druhou, mezi jednotlivými stačí vždycky jen vynulovat váhu.
Do mísy, ve které budu všechno mísit odvažte sypké suroviny a dobře promíchejte. Pozor na mandlovou mouku, jak je mastná, má tendenci tvořit hrudky, tak doporučuji si se směsí vařečkou trošku víc pohrát, ať nejsou v těstě cucky.
Všechny tekuté suroviny odvažte do jiné nádoby a rozmixujte. Osobně používám mixér na smoothie, ale jde to i ponorným mixérem, jen doporučuji vzít vyšší nádobu aby jste neměli při mixování puntíkovanou celou kuchyň.
Než obě části těsta spojíte, pohlídejte si 3 věci:
– předehřejte si troubu (já použila horkovzdušnou na 170°C)
– nachystejte si formu (miluju svou s keramickým potahem, takže jsem nemusela vymazávat, vysypávat ani použít pečicí papír, ale vy se zařiďte jak jste zvyklí, ať mě neproklínáte)
– zajistěte si pár minut klidu, protože kypřicí prášek se sodou začne těsto kypřit už v pokojové teplotě, takže to chce pracovat rychle a vkládat těsto do trouby co nejdříve.
Tekutou kaši vylijte do sypké směsi a vařečkou opět rozmíchejte a poměrně tekuté těsto nalijte do formy, tou lehce zatrepejte aby se hladina testa slila do roviny a hned vložte do trouby. Každá trouba peče jinak, míru upečení si pohlídejte klasicky špejlí.
Po úplném vychladnutí dort ozdobte čokoládovou polevou: rozpusťte na velmi nízkou teplotu v rendlíčku kokosový olej, kokosový krém, vámi vybrané sladidlo a vmíchejte do něj kakaový prášek tak. Nejlépe metličkou aby nezůstaly hrudky. Nalijte na dort buď ještě ve formě nebo pokud chcete mít očokoládované i hrany tak na vyndaný dort a rozetřete. Tuhnoucí čokoládu poprašte mletým kokosem. Já ho na fotce moc vidět nemám, dala jsem ho totiž na ještě tekutou čokoládu a on se namočil, nasákl a… potopil 🙂 Maliny jako bonus pro naši malou, která je miluje.
A protože mi první verze polevy ne a ne a netuhla, nechala jsem ji chladnout přes noc na lince. Náš pan kocour byl ovšem zvědavý a výsledek vidíte sami. Tak pozor, zřejmě chutná všem bez rozdílu 🙂
Doporučuji uchovávat v ledničce.
Sice se nepovedl úplně dle plánu (poleva byla moc hutná a těsto taky), zmizel hned
Ty jo to mě mrzí, zkusím ho znovu co mi to udělá. Narozky se blíží 🙂