Chtěla jsem vám dnes vyfotit zase nějaké povedené jídlo. Přeci jen jsem se tu pěkných pár týdnů neukázala, protože jsme se stěhovali, řešili novou školu, pak dovolená… znáte to. Tak to dnešní jídlo se velmi velmi povedlo a to tak, že jsem ho prostě ani vyfotit nestihla. Měli jsme na návštěvě partičku dětí a všechny do jednoho vylízaly talíře. Dmula jsem se pýchou, to je asi jasné 🙂 Tak tady to je. Porce je to velká, takže buď pro 6-7 lidí nebo i na druhý den.
SUROVINY:
1 kg mletého masa hovězí – vepřové 1:1
2 mrkve
malý kousek celeru
1 menší cibule
olivový olej
sůl
mletý pepř
čerstvá majoránka a čerstvý tymián
1kg brambor
lžíce ghí
1/4 litru mandlového nemléka
ČAS PŘÍPRAVY:
celkem tak 40 minut práce + 1 hodina dušení a pečení
JAK NA TO:
Namelte a smíchejte masa podle libosti. Já to dělám tak, že nakupuju mleté přímo z farmy. Vepřové ze Sasova, hovězí z Agrofyto. Kvalita vždy neskutečná, ceny přijatelné. Smíchte tedy maso, osolte, lehce opepřete a rozmíchejte do něj velkou hrst čerstvých bylinek. Asi půjde použít ledacos co vám zrovna v truhlíku roste, ale za mě je letos hitem čerstvá majoránka, tady jsem ji doplnila citronovým tymiánem. Maso nechte zatím ležet v míse a vrhněte se na zeleninu.
Cibuli nakrájejte na drobno, mrkev a celer nastrouhejte na hrubo, česnek tak jak máte rádi (já rozdrtím velkým nožem na plocho a pak to posekám. Takže jsou to malé kousky tak 3x3mm – ani pasta, ani plátky). Rozehřejte olivový olej na woku nebo ve větším hrnci. A pak to jde už ráz na ráz. Na oleji lehce orestujte cibulku, přihoďte zeleninu. Když se rozvoní, odhrňte ji bokem po obvodu pánve a postupně přidávejte mleté maso. V této fázi je potřeba pánev rozpálit na plno, aby se maso rychle zatáhlo a nezačalo se vařit ve vlastní šťávě. U mě v tuto chvíli jede indukce naplno. Vždy tu přidanou část masa pečlivě rozmíchejte, aby se rozpadlo na menší hrudky, odhrňte bokem k zelenine a vhoďte další část. Jakmile je maso všechno osmahnuto, promíchejte se zeleninou, ztlumte sporák a nechte dusit pod pokličkou. Občas promíchejte. Chce to tak 45 minut, ale víc času neuškodí.
Během dušení masa, oloupejte a uvařte brambory na kaši, takže hodně. Do kaše dávám místo másla ghí, místo mléka mandlové nemléko. Nejdřív rozmačkám brambory s ghí a teprve pak přidávám postupně mléko a šlehám tyčákem s metličkou.
Rozehřejte troubu na 200, do přiměřeně velkého pekáče (sklo, litina) bez pokličky přesuňte maso se zeleninou, přikryjte kaší a dejte na 15 minut péct. Servírovat doporučuji s hromadou salátu podle vlastních preferencí 🙂
Dobrou chuť.