Často se mě lidi ptají, co snídám. Na seznamu toho, co teď nemůžu jíst je toho moc, takže kaše, vejce ani uzeniny nepřipadají v úvahu. V zimě jsou to často polévky, ale teď, když je teplo, si mě získalo smoothie. Převážně zelené, maximálně lehce narůžovělé. 🙂 Chvilku trvalo, než jsem si je vychytala tak, aby mě skutečně dokázalo zasytit, neobsahovalo nepovolené množství sacharidů a nejlépe aby v něm byly i nějaké léčivé protikvasinkové zabijárny.
Samotný recept nebudu vypisovat, spíš napíšu principy, jak si dělám to svoje zelené pitíčko, jak tomu Terezka říká, když jí podávám sluchátka (nesnáší zvuk mixéru). Rozhodně se nedržím žádného pevného receptu, ale obsahu své lednice a těchto jednoduchých pravidel. Z každé sekce si vyberte 1 nebo i více surovin, co vám k sobě pocitově ladí v množstvím, které je vám sympatické a hledejte tu svoji kombinaci chutí.
JAK NA TO:
Pokud má smoothie nahradit snídani musí být:
- Výživné
Potřebujete tuky a bílkoviny, jinak budete za půl hodiny šilhat hlady.
Z tuků je perfektní avokádo, obvykle dávám tak 1/2-1 do každé snídaně. Další skvělý zdroj tuků je kokosový krém nebo třeba namočené ořechy. Výborná jsou i másla – mandlové, kokosové, lískooříškové.
Z bílkovin jsou super chia semínka – mám vždy v lednici nachystaný chia pudink pro děti a jen odeberu velkou lžíci každé ráno.Bílkoviny co se do smoothie prodávají nepoužívám. Je mi to nesympatické, navíc to je často z luštěnin, což stejně nemůžu. - Krémové
Aby to nebylo jen drcené lupení, potřebujete tam dostat krémovou složku – většinou to splní jakákoliv tučná složka viz výše – avokádo, kokosový krém, ořechová másla, jako další vyzkoušené tipy doporučuju domácí kokosový jogurt, zralé kiwi, chia pudink. - Zelené
O listové zelenině je známo, že je extrémně zdravá a přitom jí většina lidí nedokáže sníst dostatečné množství. U mě na celé čáře vítězí kadeřávek, snad nejzdravější zelenina ze všech a přitom chuťově tak neutrální, že budete překvapeni kolik jí dokážete touhle formou sníst. Pak používám co tu zrovna mám – hlávkový salát, rukolu, polníček, baby špenát. Skvělá změna jsou mladé kopřivy, které ve smoothie vůbec nepálí a to i když jsou zcela syrové. Pokud je máte někde v rohu na zahradě, můžete je sklízet od jara do podzimu, stačí je zaštipovat nebo kosit a porostou pořád čerstvé. Pro otrlejší se skvěle hodí i řapíkatý celer, ale na mě je moc výrazný a naprosto přebije chuť ostatních ingrediencí. - Chutné
Z toho co se při kvasinkové dietě může mi toho ve smoothie moc nechutná. Jablka a hrušky v kombinaci s výše uvedeným jsou prostě… divné. Takže já používám jen bobulové ovoce – jahody, maliny, borůvky, angrešt, rybíz, ostružiny a to ještě ne víc než šálek na celý mixér. Mražené nebo čerstvé, co zrovna máte po ruce. Jako další skvělá volba je granátové jablko, které je zázračným “lékem” ženského zdraví. Slaďoučké jako s mangem nebo ananasem to nebude nikdy, ale dobré to je a moc. 🙂 - Léčivé
Naučila jsem se do každé dávky přidávat kus zázvoru, protože udělá smoothie příjemně štiplavé, hřejivé a přitom osvěžující. Navíc je to přirozený pomocník v boji s kvasinkou.
Další možnost je přidat mletou skořici, záleží jestli ji máte rádi.
Vynikající je šťáva z grepu, přidávám tak půl grepu do dávky. Když přidáte celé plátky, bude smoothie hořké a to ne každý zvládne a vypije do dna.
Z takových těch super potravin jsem si zamilovala včelí pyl, který je úplná bomba plná vitamínů a enzymů. - Husté, ale tekuté
Když napěchujete mixovací nádobu až po okraj, musíte ji také zalít tekutinou, aby z toho vzniklo pití. Používám většinou filtrovanou vodu, ale někdy přidám třeba mandlové nemléko, vymačkaný grep, šťávu z odšťavněných okurek apod. Smoothie si dělám husté, mnohem mnohem hustější než mi posledně udělali například v Ugo. Ale zas to nesmí být dřina vypít brčkem. Vychytáte sami postupně. - Objemné
Poslední, ale rozhodně neméně důležitá věc je množství 🙂 Jedna dávka, kterou si každé ráno dělám je téměř litr. Je to objem menší nádoby mého mixéru. Někdy ho dopít nezvládnu, a tak si ho beru s sebou a piju ještě v autě nebo při čekání u doktora nebo prostě kam zrovna letím.
Netrapte se tím co zrovna doma nemáte, hrajte si s tím co máte. Experimentujte a bavte se. Hlavně ať nemáte hlad. Pamatujte jen že potřebujete tuk a bílkoviny, abyste vydrželi do oběda.
Ať se dílo podaří 🙂