Občas mě u některých jídel zamrzí, že nemůžu majonézu. Bohužel nemůžu ani soju, takže mě dlouho nenapadalo, jak ji nahradit. Ale nakonec jsem na něco přeci jen přišla. Samozřejmě je to náhražka, berte to s rezervou, ale jako dip to funguje skvěle a majonézu to dost připomíná 🙂
SUROVINY:
50g namočených mandlí
3 lžíce kešu kysané nesmetany
3 lžíce avokádového oleje
vulkanická černá sůl
ČAS PŘÍPRAVY:
10 minut + namočení mandlí přes noc
JAK NA TO:
V první řadě je potřeba přes noc namočit mandle. Ráno vypláchněte čistou vodou a pak oloupejte. Oloupat jdou nejlépe tak, že je zalijete vroucí vodou a necháte pár minut spařit. Pak jdou snadno vymačkat ze slupky.
Dejte oloupané mandle do svého mixéru – já použila svůj smoothie stroj, ale výkonnější tyčák by to možná taky dal, nezkoušela jsem, chtěla jsem mít jemnou konzistenci. Přidejte lžíci oleje a tak dvě lžíce vody a rozmixujte do hladka. Pak přidejte hotovou kysanou nesmetanu, trochu té zajímavé soli, co je cítit jako vajíčka a další lžíci oleje a zase chvíli mixujte. Tady už jsem přibrala do akce tyčový mixér, abych měla pod kontrolou konzistenci a chuť, protože používám Nutribullet a ten se při přidávání surovin musi otočit hlavou vzhůru 😀
Průběžně jsem ochutnávala a přidávala po troškách ještě další olej a podle chuti sůl, a mixovala a mixovala až vznikla hladká krémová hmota. Olej můžete použít samozřejmě i jiný, ale bude to mít vliv na výslednou chuť. Doma mám raw kokosový a nefiltrovaný olivový a oba jsou velmi výrazné chuťově. Řepkový a slunečnicový nepoužívám vůbec. Takže jsem zvolila avokádový, protože se hodí jen do studené kuchyně, je chuťově nenápadný a velmi, velmi zdravý.
Zrovna se mi vařil v páře chřest, který jsem si chtěla dát s jednoduchou směsí ostré hořčice, olivového oleje a citronové šťávy, takže jsem to zkusila a přibrala k němu ještě tuhle majonézu. Bylo to moc dobré, určitě vyzkoušejte.
Dobrou chuť.