Další z vděčných dětských jídel, ale nepohrdnou i dospělí 🙂 Někdo řekne jen zelenina s masem, co je na tom, ale skryla jsem tam i neoblíbenou zeleninu a boule za ušima byly i tak 🙂
SUROVINY:
400g libového vepřového masa
2 menší mrkve
1 jarní cibulka
1 malá cuketa
1 řapík celeru
1/2 brokolice
sezamový olej
sůl
tymián
1 hrnek jáhel + 2,5 hrnku vody
já obvykle jáhly vařím buď den předem nebo ráno na kaši udělám víc, aby byly vychladlé pro další práci
sůl
pohanková mouka
ČAS PŘÍPRAVY:
30 minut
JAK NA TO:
Nakrájejte omyté a osušené maso na co nejtenčí plátky nebo nudličky. Rozehřejte v hluboké pánvi štědře sezamového oleje, maso osmahněte. Přidejte nakrájenou cibulku a ještě chvíli restujte. Mezitím si oloupejte mrkev a cuketu. Mrkev nastrouhejte na hrubo, cuketu úplně na jemno a přidejte k masu. Zase pár minut restujte, u toho umyjte a nakrájejte brokolici a řapík celeru. (U nás je cuketa a celer na black listu, ale když byly dost na jemno, prošlo to 🙂 )Přidejte zbytek zeleniny, osolte, lehce ochuťte tymiánem a duste pod pokličkou. Po chvíli přilijte tak deci vody a duste dál.
Pokud nemáte jáhly uvařené od rána, tak hned na začátku vaření si odměřte jáhly, důkladně je propláchněte vodou, zalijte odměřenými 2,5 hrnky vody a nechte je vařit. Jakmile zchladnou tak aby se na ně dalo sahat rukama, rozmixujte je s trochou vody v co nejhustší kaši. Osolte a přisypávejte pohankovou mouku tak dlouho, až bude směs tuhá. Pak si posypte vál další moukou, z misky vyhrňte polotuhou hmotu a rukama zapracovávejte další mouku tak dlouho, než bude hmota tuhá natolik, abyste z ní mohli udělat knedlík. Někdo jáhly nemixuje, my to takhle máme radši, knedlíčky jsou jemnější, lépe drží. Do vroucí osolené vody je vkládejte postupně, občas promíchejte a jamile vyplavou na hladinu, po minutě vylovte.
Já osobně dělám z jedné várky knedlíky i nočky. Nočky se rychleji uvaří a servíruju je hned, zbytek použiju třeba na svačinku do krabičky. Klasické knedlíky pak ohřívám na pařáčku jak to známe z dětství.
Tak i když je to obyčejná zeleninová směska, třeba někomu přijde vhod. Dobrou chuť. 🙂
Nočky mi při rozmixováním zhořknou, z celých jáhel dobré, čím to?
Mě se to nestává, ale napadá mě snad jen způsob přípravy samotných jáhel. Já je před vařením spařím a vypláchnu tak 3x vřelou vodou a pak je vařím v čisté studené. Tak snad to pomůže. A prý také záleží na zdroji jáhel, ale to nevím, nikdy jsem s tím problém neměla.
Popravdě moc nevím, mě se to ještě nestalo. Jediné co mě snad napadá je příprava samotných jáhel. Já je před vařením 3x spařím vřelou vodou a pak je vařím v čisté studené. A prý může ještě hrát roli zdroj jáhel, mohou přijít žluklé už z obchodu. Nevím. Nebo jestli třeba nemixujete zbytečně dlouho. Víc mě nenapadá.