Klasika našich maminek po našem. My je totiž rádi husté, bez kousků a cancourků rozvařené zeleniny. Nepřidáváme smetanu ani vajíčko, ale i tak je výborná. A pokud vaříte pro 4, recept zdvojnásobte. Tahle porce totiž stačila tak tak pro mně s Terezkou k obědu 🙂
SUROVINY:
1 velký pórek
1 lžíce ghí (vegan verze kokosový olej)
1 lžička sušeného zeleninového bujónu (my používáme z DM)
špetka muškátového květu
1 l vody
2 lžíce kešu (ne)smetany
ČAS PŘÍPRAVY:
20 minut
JAK NA TO:
Rozehřejte ghí a mezitím si očistěte a nakrájejte pórek, který pak na rozpuštěném tuku do změknutí osmahněte. Míchejte často, ať vám nezhnědne. Pak zalijte vodou (já používám horkou z konvice pro urychlení), přisypte lžičku sušeného vývaru a vařte doměkka, tak 15 minut. Poté rozmixujte a přidejte 2 lžíce nesmetany a znovu rozmixujte. Pokud vám nevadí jeho typická chuť, přidejte špetku muškátového květu.
Já miluju ty polévky opravdu hladké, takže přelívám do skleněné nádoby našeho kuchyňského robota, který umí rozmixovat i vařicí polévku, ale zvládne to určitě i nějaký lepší tyčový mixer. Jo a pozor na kešu smetanu, ráda dělá hrudky, takže je lepší ji přidávat po troškách a naplno rozmixovat.
Trocha pažitky ze zahrádky na ozdobu a oběd po návratu ze hřiště je cobydup. Dobrou chuť. 🙂