Ležím si tu po celém výletním dni utahaná jako kotě, ale protože mi píšete po prvních dvou dílech článků, že fakt nevíte co budete jíst, že vám doma nic nezbyde a že umřete hlady, zkusím ze sebe vysypat, co se jíst může a jak s tím fungujeme u nás doma. A protože tu byly i dotazy, kde nakupujeme, pokusím se zvlášť sepsat i to.
Jezte jen skutečné jídlo!
Zní to jednoduše, ale je to v dnešní době vlastně poměrně náročný úkol. Jít do supermarketu a přinést celý nákup najednou je tak pohodlné. Ale cena za to pohodlí je opravdu vysoká. Zkuste si najít svoje zdroje, vypracovat si systém jak plánovat jídelníček a nákupy a věnujte SAMI SOBĚ čas, který si zasloužíte. Investujte do sebe.
- Žádné polotovary a průmyslově zpracované potraviny – škodí játrům a nejen jim, obsahují spoustu složek, které stejně nesmíte (například hořčice vypadá neškodně, ale je v ní kvasný lihový ocet)
- Bez chemie – zbytečná barviva, konzervanty atd. Nepotřebujete je. Zatěžují vaše játra i váš imunitní systém.
- Bio nebo ověřený domácí zdroj – antibiotika, steroidy a umělé hormony jsou to, co vedle cukrů způsobuje přemnožení kvasinky. Maso z konvenčních chovů je těchto látek plné a jíst ho, je jako přilévat olej do ohně.
Vhodné potraviny
- Maso – raději bílé jako drůbež, králík. Já jím i vepřové a hovězí, ale vybírám si jen libové a jen v nejvyšší kvalitě – z ověřené farmy nebo bio. Žádné konzervy, nic uzeného a nakládaného, klobásy a další uzeniny.
- Ryby – můžete jich opravdu hodně. Sladkovodní i mořské, ty mořské nejlépe z volného lovu. My nakupujeme ve větších baleních z volného lovu, zpracované a zamražené hned na lodi.
- Mořské plody – například krevety chutnají i dětem, jen pozor na případné alergie. Jo a věděli jste, že všechny běžně prodávané krevety obsahují siřičitany a disiřičitany? Kupujte jen ty čisté pokud můžete.
- Vejce – rozhodně zase platí – vybírejte si ty z dobrého chovu. Asi nechcete jíst vajíčka od stresem, antibiotiky a hormony poháněných slepic. Já si třeba jezdím jednou za 14 dní pro vajíčka, která do Brna dováží paní z blízké farmy. Nestojí o moc víc, než ta obyčejná z obchoďáku. Jen je kupuju málo, vlastně jen pro mého muže, který jako jediný s nimi nemá potíže.
- Zelenina – čím víc, tím líp. Syrová, vařená, pečená, grilovaná… jakkoliv snesete, jakkoliv vám chutná. Syrová třeba jako smoothie, jako velký salát k masu nebo jako svačina s sebou. Vařená nejlépe v páře (stačí pařák a hrnec s pokličkou), zase jako příloha nebo svačina. Pečená je skvělá jako příloha nebo i jako samostatné jídlo třeba s pohankou. Lepší opět domácí zdroje, ale tady ta chemie napáchá menší škody než léky v mase. My bereme bedýnky, někdy z Rohlíku, často ale také z Lidlu, kde mají dost v bio kvalitě a když nemají, tak prostě koupíme konvenční. Plánování se zdroji zeleniny se mi ještě nepodařilo vychytat. Sníme jí totiž neuvěřitelné množství a pořád je jí málo 🙂
Ze zeleniny byste měli dát pozor na vařenou mrkev, dýni a pastiňák, brambory, rajčata a lilky a jíst je jen omezeně. - Celozrné obiloviny a pseudoobiloviny – menší porce, ne denně – celozrnné obilí působí kyselinotvorně. V moudrých knihách se píše, že můžete v celozrnné podobě jíst téměř cokoliv, protože díky celému zrnu škroby lépe strávíte a na kvasinky už mnoho nezbyde. Nechám na vašem posouzení, já si to u nás upravila tak, že jíme pohanku, jáhly, quinou, slzovku, amarant, čirok. Občas kukuřice. Je to hlavně proto, že dětem nevyhovuje lepek, Terezce vadí celá pšenice. Takže zatím máme z pohanky chleba a těstoviny, místo kuskusu nebo bulguru používáme jen quinou nebo amarant, místo krup slzovku. Z kukuřice hlavně polentu anebo když je nouze, tak pufované chleby. Myslete na to, že jde o škroby, i když v té nejpřijatelnější podobě, tak přesto na nich nestavte svůj celodenní jídelníček.
- Luštěniny – můžete, ale jen trochu, zhruba tak co se vám vejde do dlaně. Zdá se to málo? Kombinujte se zeleninou a masem a hlad mít nebudete.Nepoužívejte konzervované, ale jen správně uvařené. Namočte přes noc, vypláchněte, 10 minut vařte, opět slijte a v čerstvé vodě vařte doměkka. Při vaření přidejte kousek mořské řasy, kurkumu nebo fenykl proti nadýmavosti. Solte až na závěr. My luštěniny nesmíme z jiných důvodů, takže je v receptech nemám.
- Ořechy – můžete všechny kromě arašídů a vlašských ořechů, ve kterých téměř jistě naleznete plísně. I ostatní jsou k tomu náchylné, proto se doporučuje vždy před jídlem namáčet, vypláchnout vodou a lehce opražit nebo opéct v troubě. Skvělá jsou ořechová mléka, smetany, jogurty, másla, pečené müsli nebo třeba i ořechové oleje a mouky.
- Tuky – největším pomocníkem je kokosový olej kvůli vysokému obsahu kyseliny kaprylové. Raw kokosák silně voní a chutná po kokosu, používám do exotických jídel nebo na sladko například do kaší nebo na pečení. Na běžné vaření pak kokosák bez vůně. Další skvěle stravitelný tuk je ghí nebo-li přepuštěné máslo, to jest máslo zbavené mléčné bílkoviny, má velmi vysoký bod přepalu a krásně voní po oříškách. Pokud máte možnost sehnat bio sádlo, rozhodně ho použijte, dodá jídlu nezaměnitelnou chuť. Z olejů lisovaných za studena tu mám hlavně nefiltrovaný olivový, dýňový, avokádový, ostropestřecový, ořechový, sezamový. Sezamový a olivový je vhodný i pro teplou kuchyni, ostatní jen za studena. Nepoužívám slunečnicový a řepkový, protože svým složením podporují zánětlivé procesy v těle, ale o tom zase příště.
- Ovoce – bohužel jen minimálně, ale když už, tak s velkou radostí. 🙂 Grapefruity jsou v této dietě vysloveně léčivé. Dále pak citróny, kiwi, kyselá jablka a kyselé hrušky. Výborné jsou i jahody, borůvky, maliny, rybíz.
- Ochucovadla – za léčivky by se daly označit tyto ingredience: česnek, zázvor, kurkuma, skořice, křen, chilli, jablečný ocet. Vhodné pak jsou čerstvé bylinky a velmi ostrá hořčice.
Vhodné nápoje
Zbavte se alkoholu, kávy, černých a ovocných čajů, sladkých limonád a džusů (včetně čerstvých ovocných šťáv). Pít je potřeba hodně kvůli detoxikaci organismu, ale vybírejte spíš tady:
- Voda – nejlepší co můžete pít. Nejlépe neperlivé minerálky, filtrovaná voda z kohoutku.
- Pražená bancha – pražené listy zeleného čaje bancha, mají alkalizující účinek, nevýraznou chuť, je vhodná k celodennímu pití.
- Lapacho – lehký čajový odvar z lapacha zlepšuje obranyschopnost těla až o 48%, stimuluje tvorbu červených a bílých krvinek, normalizuje složení krve, díky zmnohonásobení červených krvinek zlepšuje zásobení buněk těla kyslíkem, posiluje srdce a cévy a brzdí růst rakovinných buněk. Je silným antioxidantem, ochraňuje tělo před různými toxiny a snižuje přecitlivělost těla na různé chemikálie. Snižuje vstřebávání glukózy a využívá se při snížení rizika vzniku diabetu. Zlepšuje metabolismus, činnost kostní dřeně, sleziny a slinivky. Odstraňuje z těla různé druhy plísní, včetně nebezpečné candidy, léčí záněty a harmonizuje hormonální systém. Lapacho omezuje vznik psoriáz, ekzémů, impetiga, migrén, bolestí kloubů, artritidy, Parkinsona, roztroušené sklerózy, vaginálních výtoků a plísní kůže, úst a vaginy. Upozornění – při užívání čaje Lapacho může dojít k překrvení sliznic (a krvácení z nich), což je důsledek rychlého vyčerpání zásob vitamínu K v těle. Proto je vhodné tento vitamín organismu dodávat, nejlepším zdrojem je panenský olivový olej (stačí lžička denně), anebo zelí.
- Vilcacora – má antivirové, antibakteriální, antimikrobiální, antimykotické, antiparazitické, protizánětlivé, imunostimulační, antioxidačním a bolest tlumící účinky. Čajový odvar zlepšuje obranyschopnost těla, stimuluje tvorbu bílých krvinek, zejména T lymfocytů CD – 4 a tím zvyšuje přirozenou obranyschopnost organismu. Omezuje riziko vzniku Crohnovy nemoci, různých zánětů, divertikulózy, mrtvice, infarktu, artróz, revmatizmu, astmatu, zánětů různého typu, žaludečních vředů, alergií a kandidóz.
- Maté – snižuje pocit hladu, zahání únavu, snižuje hladinu cukru a cholesterolu.
- Roiboss – má protizánětlivé a antioxidační účinky, pomáhá při alergiích a ekzémech, vhodný i pro děti.
- Olivové listy – mají antiparazitární, antibakteriální a antimykotické vlastnosti, snižují krevní tlak, jsou silným antioxidantem.
- Antimykotinové čajové směsi – každý bylinkář míchá trošku jinak, je vhodné je střídat. Pijte po menších množstvích, postupně pokud jejich účinek snášíte dobře můžete dávku zvyšovat.
- Zeleninové šťávy – čerstvé, nedoslazované, bez ovoce.
Tak snad jsem vás potěšila, myslím, že toho na dietu zbývá stále ještě dost a dost. Odteď se budu snažit víc hrnout recepty, aby bylo víc konkrétní inspirace. Držím vám palce.
A pokud máte k tomuto tématu nějaké poznatky, budu ráda když se podělíte a já se dozvím něco nového. Díky 🙂
Narazila jsem na tenhle blog nedávno, ale třeba se to ještě bude někomu hodit. To lapacho by se mi hrozně hodilo, ale obsahuje chinin a na ten já mám alergii, což je naprd. (Před pár lety jsem si dala tonic a neskutečným způsobem mi naskákaly příšerně bolavý pupínky na jazyku, a že nikdo nevěděl, co to je, dostala jsem antivirotika. A asi po roce jsem si dala tonic zase a zase boláky, tak jsme nějak došli k tomu, že to je alergie na chinin, a od té doby ho nemůžu. Nebo to možná byla jenom blbá shoda náhod, ale proč to riskovat.)
Je vhodná dieta i pro vegetariány?
Vegetariani mají v téhle dietě vyhráno, já ze začátku vynechala i maso a bylo to těžké. Co se doplňků tyče, ráno a večer beru jablecny ocet v kapslich, protože se nehodí synteticky vitamín C, dávám si Acerolu od Myco Medica, ráno a večer grepove kapky, před obědem dvě kapela Candistop od topnatur, na ty nedam dopustit, spousta živých kultur, česnek a výtažek z grepu a dale střídám po třech dnech čajové směsi játra, anticandid a imunita. Na mazání po preleceni intimních problémů klasickými léky používám kokosovy olej v bio kvalitě a kapsle s laktobacily. Pres den piju vodu 3dcl rano a vecer s citro kapkami, dopoledne litr zeleného čaje a odpoledne litr jedné z uvedených bylinkovyvh směsí, Dietu držím tři týdny, ale natvrdo teprve týden, ze začátku jsem chybovala (jednou uzené, ovoce a jeden vecer s ciderem, ktery se mi hodne pomstil na zhorseni stavu), ale výsledek je neskutečný už teď. Sladké ani bílé pečivo jsem nikdy moc nejedla, jsem spíš na maso a mám nízkou intoleranci lepku. Teď ale cítím, že mi něco chybí a nemůžu přijít na to, co to je.
Dobrý den, chtěla bych se poradit na pár jídel v rámci protikvasinkové diety: žitný chleba, kvašená zelenina? Díky moc! A díky za tipy, jak to zvládnout…
J.
Dobrý den, ráda bych se zeptala na pití matcha čaje a pouzivani zápiskovych perel i mouky. Mám už nějakou dobu potíže různými záběry kloubů a žaludku a je toho mnohem vic a byla mi doporucena vaše stránka, že by se mohlo jednat o plísně ve střevech. Po shlédnutí jsem našla cca 10 obtíží které mě trápí. Určitě se budu řídit vasemi radami Děkuji za odpověď
Díky za články, zjistila jsem, že to je asi fakt můj případ. Nejhorší je, že mám problém s kůží fakt všude. Je to hodně stresem a oslabenou imunitou (možná, že trpím kandidózou už od dětství, ale nikdo mi nebyl sto to diagnostikovat), která mi byla i v dětství diagnostikována – jen dočasně.
A taky je to znát, Jsem vášnivá konzumentka kávy s mlékem (jo, objednala jsem si maté, snad to budu dávat v práci, haha) . Miluju ovoce a zeleninu. Čerstvé pečivo taky, ale v poslední době ho jím zřídkakdy.
Pracuju někdy i 12 a víc hodin denně, jsem často v presu, to tomu asi taky moc nepřidá, s čímž se ještě teda snoubí nedostatek ochoty si sama vařit. Vůbec třeba netuším, jak to dělat se snídaní. Jsem zvyklá na sladkou snídani – jogurt, ovoce, semínka a nějaké lupínky nebo musli (ideálně oboje). V jídle jsem fakt požitkář a takováhle životní změna bude potřebovat asi hodně odhodlání, nu, uvidíme 😀
Mějte se fajn,
Markéta