Vyšetřila jsem si chvilku klidu na další část o kvasinkové dietě. Tentokrát o tom, co je zakázáno a proč a na co si dát velký pozor. Ty zákazy platí po dobu vašeho boje proti kvasince, což může u někoho být několik týdnů, u jiného třeba i dva roky. To, na co si dát pozor, jsou věci, které se budou hodit už navždy.
Nejlepší čas, kdy začít s dietou je jaro, takže chutě do toho. A proč jaro? Protože nejvíc práce oddřou játra a ty jsou na jaře nejvíc nastartovaná. Pomozte jim některým z doplňků viz. 1. díl a pojďte na to.
Co nesmíte jíst a proč
- Jednoduché cukry – v jakékoliv podobě – cukr, med, sladěnka, sirupy, glukóza… prostě nic. Zapomeňte na ně. Zmizely ze světa a vy s tím musíte žít. Jsou přímou potravou kvasinek a díky nim se ve vašem těle okamžitě přeměňují na acetaldehyd, alkohol a jiné škodlivé látky. Kvasinky se s nimi množí raketovou rychlostí. Velký pozor na skryté cukry, které se v dnešní době přidávají do všeho – nakládaná zelenina, rajský protlak, šunka, chleba… Pomáhá jedině číst všechno a co nejvíc toho dělat doma, kde to máte pod kontrolou. Dočetla jsem se, že v pozdější fázi můžete občas použít trochu medu. Důraz bych dala na slova občas a trochu 🙂
- Většina ovoce – opět cukr, to neokecáme. Je povoleno jen několik výjimek jako jsou: citróny, grapefruity, kiwi, jahody, bobulovité ovoce, zelená kyselá jablka a kyselé hrušky. Navíc jen ve velmi malém množství jako třeba 1/2 až 1 kus za den. Samozřejmě nemluvím o půlce jahody nebo borůvky, tam to měřte na šálky 🙂 Vším ostatním kvasinky opět živíme. V pokročilejší fázi diety, kdy postupně mizí příznaky se může ovoce pomalu zařazovat, ale jen opatrně a pečlivě sledovat, jestli se příznaky nehorší. O tom později.
- Složité cukry – tady se bavíme v první řadě o bílé mouce a bílé rýži a všech výrobků z nich. Pokud použijete celozrnou verzi a navíc v umírněném množství, tělo si s nimi poradí, protože celá zrna jsou lépe stravitelná a navíc obsažená vláknina čistí střeva od nánosů, ve kterých kvasinky přežívají. Škrtnout z jídelníčku bude potřeba i brambory, topinambury, vařenou mrkev a kukuřici. Přijatelná pak je pohanka, jáhly, celozrná rýže, případně celozrné obiloviny. Já z téhle skupiny popravdě jím jen pohanku, jáhly, quinou, amarant. Pohankové těstoviny raději než kukuřičné.
- Droždí, soja a fermentované potraviny – o tomhle vím zatím málo, ale podle všeho, když tohle jíte, dodáváte tělu další kvasinky. Sice jiný druh, ale podporuje to ty, proti kterým bojujeme. Já to tedy rozhodně nepokouším. Pozor na kvasný lihový ocet, který je i v hořčici.
- Mléčné výrobky – mimo jiné je v nich mléčný cukr. Zase to slovo, slyšíte to? 🙂 Není co vysvětlovat. Navíc jsou silně zahleňující, takže se v takovém prostředí kvasinkám velmi daří a pak stačí přihodit zas jen kousek něčeho sladšího a rozjede se další kolo.
- Červené maso a uzeniny – ty samy o sobě nevadí, pokud neobsahují mouku nebo cukr. Když je vynecháte, vaše játra vám poděkují. Já jsem se zřekla téměř všech uzenin, ale červené maso v BIO kvalitě jím dál. Sem tam plátek nějaké šunky ze Sklizena nebo tak.
- Některé ořechy – zejména arašídy a vlašské ořechy jsou s téměř 100% jistotou kontaminovány plísněmi. Vynechte je úplně.
Dá se začít tím, že vynecháte jen cukr, bílou mouku, bílou rýži, droždí, soju a fermentované potraviny. To zastaví nebo zpomalí růst kvasinek, ale nezbaví vás jich to. Pokud do toho chcete dupnout pořádně, tak je potřeba vyřadit všechno výše uvedené. Cca po měsíci můžete přidat některé potravinové doplňky a protimykotické přípravky viz 1. díl článku.
Na co si dát pozor
Je toho určitě víc a nechci ve vás vzbudit paniku nebo paranoiu, ale v té akutní fázi není opatrnosti nikdy dost. No a když už se to jednou naučíte hlídat, tak to prostě dodržujte a zbytečně nezamořujte svoje tělo plísněmi.
- Ořechy – často jsou v nich plísně. Nejhorší jsou arašídy a vlašáky, ale i ty ostatní byste měli před jídlem zpracovat. Namočit nejlépe přes noc do vody a nechat v lednici. Teprve pak používat. Ideálně osušené lehce opéct v troubě, max na 160°C. Doporučuji kupovat co nejlepší kvalitu – jde o pěstování, loupání a skladování.
- Rajčata a okurky – zelenina, která snad nejsnadněji podléhá ve vlhku plísni. Pozor na ně a pokud jste na plísně citliví, tak rajčata vynechte úplně, okurky jezte jen loupané.
- Nahnilé ovoce a zelenina – rozlišujte natlučené a nahnilé. Jakmile už je jednou nahnilé, nestačí vyříznout a zbytek použít. Toxiny a zárodky jsou už v celém plodu a i když je nevidíte, značně si můžete ublížit.
- Plísně v lednici – udržujte svou lednici čistou, spóry plísní se šíří velmi rychle a nepozorovaně po celém prostoru. Stačí jeden zapomenutý plesnivějící citrón a na problémy je zaděláno.
- Lahve na pití – nenápadné, špatně viditelné, ještě hůř čistitelné, ale často tam jsou. Denně rozebírejte, vymývejte, pečlivě čistěte.
- Chlebníky – pozor při skladování pečiva. Když už se na pečivu plíseň udělá, nestačí ho jen vyhodit. Utěrku nebo plátěný sáček na pečivo vyperte nejméně na 60°C, chlebník vytřebe octovou nebo citronovou vodou, dobře funguje i teatree. Já osobně mám doma v rozprašovači vysokoprocentní líh s trochou teatree a levandule a tím jednou za čas umyju lahve na pití, lednici, chlebník nebo prostě jen pracovní plochy v kuchyni.
A příště už o tom, co tedy jíst a jak. Držím vám palce a kdybych mohla nějak pomoct, pište. Pokud vám tu něco chybí nebo máte nějakou zkušenost, o kterou se chcete podělit, budu ráda když napíšete také.
[…] mě ale zradil, tento týden u nás nešel tak na odbyt a vypadal už podezřele. A protože z plísní dost šílím, tak jejich sebemenší náznak okamžitě likviduju. A tak vznikl tento bleskový recept. […]
Dobrý den, jak je to prosím s luštěninami? Můžou se už od začátku 1, fáze nebo až později? Jsem vegetariánka, proteiny mám jen z luštěnin. Někde jsem četla že se můžou jíst, ale jen naklíčené. Někde zase že ne, už nevím čemu věřit.. Dodržovala jste nějaký dietní protokol podle fází ? Předem děkuji za odpověď. 🙂
Dobrý den, jak je to prosím s luštěninami? Můžou se už od začátku 1, fáze nebo až později? Jsem vegetariánka, proteiny mám jen z luštěnin. Někde jsem četla že se můžou jíst, ale jen naklíčené. Někde zase že ne, už nevím čemu věřit.. Dodržovala jste nějaký dietní protokol podle fází ? Předem děkuji za odpověď. 🙂