Univerzální dochucovadlo salátů, rýže, slaných kaší a vlastně čehokoliv dalšího mi ukázala moje milá švagrová. Díky Eli 🙂
Receptů na gomasio je internetu mnoho, tady jsem žádnou velkou invenci nevložila 🙂 Ale moc nám chutná, je to zdravější než běžná sůl a tak se zase teď já podělím s těmi, kdo dosud neznali.
SUROVINY:
50g (5 polévkových lžich) sezamových a/nebo lněných semínek
2,5g té nejlepší soli (1/2 kávové lžičky)
Ještě budete potřebovat třecí misku. Já používám hmoždíř z IKEA, který je uvnitř vroubkovaný, ale dá se koupit originál miska na gomasio – suribachi.
ČAS PŘÍPRAVY:
20 minut
JAK NA TO:
Potřebujete opražit zvlášť sůl a zvlášť semínka a pak to ještě teplé třít dohromady v hmoždíři. Abych měla obě části teplé v jeden okamžik, používám 2 pánve.
Semínka na mírném plameni pražím tak dlouho, než začnou praskat a vyskakovat z pánvičky. Je potřeba stále míchat, občas tak jako drcnout s pánvičkou aby se semínka dorovnala zpět do hladinky a pražila se rovnoměrně. Hotová jsou, jakmile jdou mezi prsty rozmáznout. Tak 8-10 minut.
Sůl na mírném plameni pražím tak dlouho, než ztratí svůj typicky slaný pach. Stačí jí tak 4 minutky. Používám na to ajurvédskou růžovou sůl, protože počítám s tím, že už neprojde tepelnou úpravou a k takové konzumaci není hned tak nějaká sůl vhodná.
Některé zdroje uvádějí poměr 4:1, jiné zase až 22:1. Já používám 20:1, protože ho dávám i dětem.
Sůl přesypte do hmoždíře, rozdrťte na prach a přidejte semínka a třete pomalu dohromady. Olej ze semínek postupně obalí veškerou sůl a tak 20% semínek nechte vcelku. Tohle trvá v závislosti na tom jak jste šikovní, jakou máte třecí nádobu a tak vůbec. Je to trochu dřina, ale stojí to za to. Uvidíte sami. Skladujte v lednici v uzavřené nádobě a do 14 dnů spotřebujte.
A proč gomasio? Obsahuje velké množství vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Dodává slanou chuť s menším množstvím koncentrované soli, která je navíc navázána na sezamový olej. V krvi neutralizuje kyseliny a tím mírní únavu. Vyživuje a posiluje nervový systém. Denní konzumace gomasia posiluje organismus a pomáhá předcházet nemocem.
Léčebně se používá zvláště silné gomasio a to při bolestech hlavy, nevolnosti, zvracení (zvláště vhodné v těhotenství), při poruchách rovnováhy, menstruačních bolestech nebo bolestech zubů, při silné osteoporóze.V těchto případech můžete jíst gomasio samotné, nebo si ho dát do čaje.