O candidě toho bylo napsáno už hodně. Články, celé weby, knížky, kuchařky. Takže já jen shrnu svoje zkušenosti a poznatky, které jsem za 3,5 měsíce držení nasbírala. Povedlo se mi dietu držet až na třetí pokus a hlavní důvod je asi ten, že jsem tomu přestala říkat dieta a očekávat, že za x měsíců s ní skončím a začnu zase prasit jako dřív. Ve chvíli, kdy se z nového stravování stal nový životní styl, ustalo všechno trápení se. Funguje to jako přepínač v hlavě. Jak už jsem v jednom článku zmiňovala, pokud je vám opravdu zle, je to ta nejlepší motivace a donutí vás to dělat věci jinak. Je smutné, že většinu z nás dovede ke zdravému stravování až nemoc. Do té doby máme zřejmě pocit, že nás se to netýká.
Co je kandidóza?
Candida albicans je parazitická kvasinka, která běžně osidluje naše střevo, kůži atd. Žije v rovnováze s bakteriemi, např. acidophilus a bifidobakterie. Pokud tuto rovnováhu rozbijeme, přemnoží se a požírá nás a zaplavuje toxiny. To je kandidóza. Rovnováhu rozbijeme velmi snadno užíváním antikoncepčních pilulek (způsobí hormonální nerovnováhu), antibiotik (vyhubí všechny bakterie včetně těch potřebných) a dalších léků (přetěžují játra). Přidejte k tomu jídelníček plný jednoduchých cukrů a bílé mouky (candida se živí cukrem a vedlejším produktem jejího trávení je acetaldehyd), masa z antibiotiky léčených zvířat (zase ta antibiotika), alkoholu (cukry), navrch denní stres a máte hotovo.
Jak se projevuje?
Příznaky jsou ve většině případů až zoufale všeobecné. Svědění kůže, pálení, bělavé, šupinaté ekzémy, malé puchýřky, zarudnutí, některé formy akné, plísňová onemocnění kůže a nehtů, bělavá až nažloutlá prosvětlení nehtů, uvolňování nehtů z lůžka, zvýšená lámavost nehtů, zápach z úst, nepříjemná chuť v ústech, tvorba aftů, povleklý jazyk, potíže při polykání, říhání, nadýmání (především po požití sladkých jídel), průjmy, zácpy, pálení a svědění konečníku, nevolnost, abnormální chuť na sladké, rozmazané vidění, pálení a svědění očí, kruhy a váčky pod očima, slzení, přecitlivělost na světlo, červené oči, bolest v očích, svědění v nose, chronická rýma, ucpaný nos, svědění nebo bolest uší, zvonění v uších, přecitlivělost na zvuky, bílý, sýrovitý výtok v oblasti ženských pohlavních orgánů – je doprovázen intenzívním svěděním, u mužů se výtok a svědění dostavují později, opakující se záněty dělohy, vaginální záněty, záněty močového měchýře a vaječníků, pokles tvorby pohlavních hormonů, poruchy menstruace, menstruační křeče a snížení sexuální touhy, padání vlasů, tvorba lupů, suchá nebo naopak mastná pokožka hlavy, bolesti kloubů, slabost, třes končetin, přibírání či naopak bezdůvodné ubývání na váze, nechutenství či neodolatelná chuť k jídlu (především na sladké), zduřelé uzliny, studené nohy a ruce, zimomřivost, nízká tělesná teplota, opuchlý obličej, pocení, tvorba modřin, otoky, nízký či vysoký krevní tlak, dýchavičnost, kašel, bolesti v hrudníku, deprese, zapomnětlivost, poruchy koncentrace, zmatenost, apatie, nespavost, změny nálad, ospalost, halucinace, bolesti hlavy, migrény, pocit necitlivosti, brnění, poruchy funkce štítné žlázy, autoimunitní onemocnění. Následkem celkového oslabení imunitního systému se objevují alergie, chronické záněty a jiné nemoci. Asi 90 % nemocných s neurodermatidou trpí současně kvasinkami ve střevě.
Jak spolu souvisí kvasinka a intolerance?
Důležité je, dát si do souvislosti kvasinku s intolerancemi. Obrovské množství toxinů produkovaných kvasinkami začne zamořovat naše tělo, přetěžovat játra. A protože se začnou masivně šířit i do tenkého střeva, kam standardně nepatří, v určité fázi se jejich jejich útvary změní z kruhových na vláknité a stanou se tak velmi invazivními. V tenkém střevě pak plísně pronikají mikroskopickými otvory ve střevních stěnách. Tomu se říká „děravá střeva“ a uvolňuje se jim tak pohodlná cesta do krevního řečiště. Spolu s toxiny vyvolávajícími záněty, prochází tudy také nestrávené molekuly potravy, bakteriální toxiny a další chemikálie. Otvory ve střevních stěnách přitom nemají dostatečnou velikost, aby se plísně mohly šířit až do krve – krev tedy nebývá infikována přímo plísněmi, ale odnáší si stovky druhů jejich odpadních produktů, které pak vyvolávají záněty od hlavy až po patu. Když toxiny z plísní, bakterií nebo z potravy vstoupí do krevního řečiště, spouští pak mnoho zánětlivých reakcí jednak přímým působením na tkáně a také vyvoláváním alergických reakcí a zvýšené produkce histaminu. A jen pro představu, co za toxiny plísně produkují: acetaldehyd, alkohol, zymosan, arabinitol nebo gliotoxin a stovky dalších.
Testy na kvasinku u lékaře bývají neprůkazné, často falešně negativní nebo falešně pozitivní. Nejčastěji se k diagnóze doberete jen pomocí příznaků a dokud je člověk nevidí takhle pohromadě, často si ty projevy ani nespojí a kandidózu u sebe nehledá.
Jak ji léčit?
- Klasické antimykotické léky – já jsem je zavrhla, seznam vedlejších účinků mě rychle odradil, takže vlastní zkušenost nemám.
- Přírodní protikvasinkové přípravky – já jich tu mám celou baterii a průběžně je střídám a míchám, aby si ty mrchy nezvykly a nestaly se vůči některému z nich příliš odolné. Jen pozor, nezačněte s příliš velkými dávkami, protože mrtvé kvasinky jsou podobně nebezpečné jako živé – zaplaví vaše tělo toxiny a vaše játra dostanou pořádný klepec. Takže radši pomalu a postupně.
- Tinktury – nejlepší je z grepových jader a ořešáku amerického, jako doplněk můžete prostřídat z houby shi-take, penízovky nebo túje.
- Čaje – lapacho, vilcacora, maté, směs od Grešíka Mykotin, olivové listy – prostě jsem přestala pít běžné čaje a když už si něco vařím, tak některý z tohoto. Snažím se alespoň jeden z nich jednou denně.
- Potravinové doplňky – česnekové tablety, kyselina kaprylová (můžete samozřejmě jen česnek a kokosový olej, kde je kyseliny nejvíce, ale museli byste toho sníst opravdu hodně, aby to mělo stejný účinek jako nějaká lepší tableta).
- Přírodní fungicidy v kuchyni – česnek, oreganový olej, olivový a kokosový olej, jablečný ocet – používejte z plna hrdla a nejlépe čerstvé.
- Lapače toxinů ze střeva – křemelina, chlorella, spirulina, zelený ječmen – co máte, na co jste zvyklí nebo co je vám sympatické.
- Obnovení přirozené střevní mikroflóry – střeva jsou naprosto okupována kvasinkou a tu dostanou pod kontrolu jen prospěšné bakterie. Je potřeba je přidat.
- Hylak forte
- Probiotika – doteď jsem používala Biopron, ale mohu vřele doporučit značku Prescript-Assist SBO – rostlinné kapsle, 28 kmenů! probiotik s prebiotiky
- Posílení imunitního systému – protože kvasinka způsobuje postupné oslabování imunity, je potřeba jí trochu pomoc.
- Vironal od Energy
- Tinkutry – lichořeřišnice, echinacea
- Betaglukany – o nich jsem četla, sama nepoužívám – doporučení: max 1ml denně abyste svůj imunitní systém nevyburcovali moc a nepadli pod náporem toxinů z příliš mnoha mrtvých kvasinek.
- Posílení jater – játra jsou velmi zatížená a oslabená již samotnou kandidózou. Kvasinky produkují cca 180 toxinů a ty zamořují celý organismus a končí v játrech. Při vymírání kvasinek je organismus doslova zaplaven jedy.
- Ostropestřec mariánský – já tu mám olej i tinkturu – olej používám když si vzpomenu do kaše apod., tinkturu vždy když jedu vlnu s grepem a ořešákem.
- Regalen od Energy – ten jen občas, a nikdy v kombinaci s ničím dalším
- Protikvasinková dieta – naprosto zásadní a klíčová součást léčby. Bez ní bude vše výše uvedné naprosto k ničemu a jsou to vyhozené peníze a energie. Kvasinky se živí cukry a vy jim je musíte sebrat. V jakékoliv podobě. Není to ale tak jednoduché, jen přestat jíst cukr stačit nebude.
Antimykotické přípravky je dobré přidávat až po přechodu na dietu, nejlépe alespoň 3-4 týdny dejte tělu, ať chvíli bojuje samo. Kvasinky začnou umírat “hladem”, takže játra budou mít co dělat i bez léků. Podpořte játra, zbytek postupně později. 🙂
Jak držet protikvasinkovou dietu?
Záleží čeho chcete dosáhnout. Já jsem extrémista, takže jsem se rozhodla vyhrát válku, ne bitvu a od toho se i odvíjí můj postoj k jídelníčku. Neříkám tomu dieta, prostě jsem změnila stravování. A protože doma máme 3 ze 4 navíc nějaké potravinové intolerance, je to jídelníček velmi specifický.
Ale když vidím, jak jsem se rozepsala s úvodem o kvasince, tak si radši dietu nechám na samostatný příspěvek. 🙂
Pokud máte s kvasinkou svoje zkušenosti, budu ráda když se podělíte. Každý střípek do skládačky se hodí, každý vybojovaný boj povzbudí nás ostatní. 🙂
Dobrý den, moc děkuji za článek…. Poslední rok cítím, že to se děje v mém těle není normální. Pořád unavená, pak mě třeba měsíc téměř denně pobolívala hlava, každou chvíli pálily oči a pod. vždy něco – rodina ze mě udělala hypochondra…. Do toho obrovský stres, takže se na něj svedlo vše. Začala jsem pomalu a jistě ztrácet zájem o vše, sport, intimní život, a celkově chuť k životu. Obrovské stavy úzkosti, seděla jsem doma a najednou začala brečet naprostou vyčerpaností a úzkostí – přitom k tomu nebyl důvod. Po dlouhé době se můj život srovnal – našla jsem si práci, kde jsem byla méně pod stresem, Jsem sama se synem, takže neustále stres zda vše zvládnu finančně, ale poslední dva roky se vše ustálilo a můj život byl relativně pohodový. Přesto ty stavy úzkosti. Pak smrt babičky. Neustále pocit jak kdybych měla zaplavenou hlavu toxickým odpadem – jak pod vlivem nějakých látek – přitom téměř nepiji alkohol, nikdy jsem nekouřila. Poslední kapkou byl průjem, který se sem tam objevil až po dovolené ,,ZAÚTOČIL NATVRDO,, . dva tři dny nic a pak 5x po sobě na záchod a zase tři dny to šlo – mezitím nafouklá a pocit jako když mi doslova v břiše něco kvasilo. Nakonec mě poslali na gastro a výsledek – alergie na lepek a kravské mléko – bylo těžké tomu uvěřit když jsem 100% držela dietu a tu a tam jsem stejně měla nepříjemný pocit ve střevech a třeba jednou do měsíce průjem. Půl roku jsem žila ve strachu jestli nemám rakovinu apod. Asi před měsícem jsem se dostala k paní co dělá tzv. CIC metodu – řekla mi že mám plíseň ve střevech a oslabená játra, ledviny, lymf. systém …. 14 dnů na to jsem šla opět na kontrolu na gastro – tentokrát mě ,,dostal,, do ruky jiný doktor, který mi řekl, že alergie na lepek a mléko, je jeho slovy kravina, protože ty hodnoty nejsou nijak zvlášť zvýšené. To už jsem byla na prášky – pak mě půl hodiny poslouchal jaké mám problémy jak jsem psychicky tak na dně a že už nevím co mám dělat, že mi přijde, že ty stavy mám i po cukru apod. Poté mi řekl, že jde nejspíš o kvasinky – poradil mi dietu, stejně jako paní s CIC metodou. Jen ve chvíli kdy se odlišně smýšlející lidé shodli na diagnóze, dostavila se u mě obrovská úleva. Rok jsem za hypochondra a půl roku trpím průjmem a posílají si mě jak blázna, pokaždé jiná dieta, jiný názor, až teď i sama cítím, že je to původce všech mých problémů. Momentálně držím protikvasinkovou dietu asi 3 týdnem a pomalu začnu přidávat tinktury. Ale už po prvních třech dnech se mi neskutečně zlepšila nálada – začala jsem opět chodit mezi lidi a vrátila se s chutí k ostatním koníčkům (postupně během těch 3 týdnů) . Celkově jsem se díky bezlepkové, bezmléčné dietě zlepšila co se stravování týče a mé problémy se rapidně zlepšily , ale až teď cítím, že tohle je ta správná cesta. Nejedla jsem fastfood, naopak i jsem se vyhýbala smaženému a měla pocit, že jím relativně zdravě. Ale hodně jsem se stresovala, jedla cukr(sladkosti), nebo mléčný cukr(sýry, smetanu, máslo), a pečivo…. prostě dokonalé prostředí pro tyto mršky a do toho antikoncepce. Teď jsem úplně změnila pohled na svět, , Jednak jsem se po zdravotních problémech co jsem měla přestala stresovat hloupostmi, protože opravdu nejdůležitější je zdraví. Koukla jsem se na to, co jsem svému tělu do teď dodávala a samotné mi došlo, že i kdyby se snažilo jak chtělo, tak takto fungovat nemohlo. Vím, že je přede mnou obrovský kus cesty, lépe řečeno jsem na jejím začátku, ale mám do ní obrovskou chuť, beru to jako ponaučení a životní styl a třeba i takovou výstrahu od života, že je potřeba něco změnit. Nestále hledám inspiraci a Vaše stránky mě velmi potěšily a inspirovaly. Držím palce, ať se Vám daří a pomáháte tímto prostřednictvím ještě dalším ,, zoufalcům,, jako jsem já! Protože není nic horšího, než když cítíte, že něco není v pořádku a nikdo vám nevěří.
S pozdravem Dana
Úžasný článek!! Moc mi pomohl, jsem v protikvasinkove dietě začátečník a takhle stránka je úplná studnice!! Moc děkuji! 😊
Děkuji za úžasaný článek! Oceňuji informační koncentrát!
Add. probiotika: užívám dlouho a leze to do peněz. Za “pánBůhzaplať” jsem pořídila Tibetskou houbu (někdy označovaná jako Kefírová houba). Je to přírodní “nářez” probiotik a stojí to jen sklenku mléka denně. Mléko se při kandidóze nedoporučuje kvůli cukru (laktóze), ten ale zbaští houba a v mléku už zůstanou jen laktobacily, bifidobakterie apod. (Tento kefír prý zvládají i lidé s lehkou intolerancí laktózy (v kefíru totiž skoro žádná nezbyde), ale nemohu posoudit, laktóza mi nevadí.) Kefírovka navíc pomáhá posilovat játra a imunitu. Vřele doporučuji!
Zdravím,
protikvasinková dietu držím 2 týdny. Nedokázala jsem si představit, že to se svou závislostí na cukru zvládnu, ale můj zdravotní stav mě donutil. v tomto směru se mi rozšířily obzory a vaření mě začalo i bavit. Zhruba rok chodím po doktorech a snažím se zjistit, co mi je. Dospěla jsem do fáze, kdy mě po jakémkoliv jídle bolela střeva, záněty močového měchýře i ženských orgánů se staly chronickými, ale nikomu to nepripadalo divné a celé dny jsem byla schopná proležet, protože jsem byla pořád unavená a malatná. A k tomu psychika, kdy už si člověk sám připadá jako magor, protože vypadá jako hypochondr. Lékaři zjistili jen zvýšenou tvorbu bílých a sníženou tvorbu červených krvinek a intoleranci laktózy plus docházím na fyzioterapii. Momentálně se cítím některé dny lépe, některé hůře, ale pořád i v těch horších dnech, které přisuzuji detoxikaci, je mi lépe než předtím. Konečně mám pocit, že se můj stav lepší a hlavně, že s ním můžu sama něco dělat.
Kdo má intoleranci na laktózu jako já, doporučuji vodní kefirové kultury Wugi.
Držím všem, kdo se změnou svého života začali, jen to dobré!