Pokud potřebujete něco během dne zobat, je tohle ideání svačina na cesty nebo do práce. Myslela jsem si, že ji dnes peču primárně pro svého hladového muže, ale spletla jsem se, na mísu se vrhla i naše skoro tříletá Terezka a ochutnávala postupně všechny druhy ořechů, které jindy dost vehementně odmítá.
SUROVINY:
5 hrstí různých ořechů (já tentokrát použila neloupané mandle, makadamové, kešu a pekanové, ale fantazii se meze nekladou)
300g bezlepkových ovesných vloček, raději hrubší
3-4 lžíce medu (pro vegan verzi datlový sirup)
1 lžička mleté skořice
ČAS PŘÍPRAVY:
30 minut + 10 hodin namáčení ořechů
JAK NA TO:
V první řadě namočte ořechy přes noc do studené vody, schovejte je do lednice aby nezačaly kvasit. Ráno důkladně propláchněte a vysypte osušit na čistou utěrku. Lehce osušené oříšky spolu s vločkami a skořicí vsypte do mísy a promíchejte. Přidejte med (pokud vám cukernatí, rozehřejte ve vodní lázni).
Předehřejte troubu na 160°C, na plech dejte pečicí papír a směs z mísy na něj rovnoměrně rozprostřete. Pečte cca 20 minut, během té doby několikrát promíchejte. Pokud budete dělat větší dávku, doporučuju použít dva plechy a nepéct müsli ve vysoké vrstvě.
Do receptu můžete nacpat jakákoliv semínka a oříšky podle svých preferencí, jen sušené ovoce nedoporučuji péct, zhořkne. Pokud ho chcete přimíchat do celé várky, udělejte to po vychladnutí. My to máme doma každý rád jinak, takže ovoce až na talíři každý podle sebe.
Müsli máme rádi v jogurtech, nejogurtech, přesnídávce nebo jen tak samotné na zobku. Dobrou chuť.