Dumám, jestli mám zatím nějaký recept, kde nějak nefiguruje můj muž. 🙂 Tentokrát mi chtěl pomoct a tak včera večer upekl vepřové kolínko s kusem plecka a hromadou cibule. Já dnes jen dodělala přílohu a oběd i večeře na neděli jsou hotové. Díky Ondro, bylo to výborný.
SUROVINY:
na maso:
1 vepřové koleno bez kosti
0,5kg plecka nebo jakékoliv maso které chcete nabídnout jako alternativu ke koleni
5 velkých cibulí
hrubozrná sůl
kmín podle chuti
na pohanku:
1 hrnek loupané pohanky
2 strouzky česneku
olivový olej
majoránka
sůl
ČAS PŘÍPRAVY:
15 minut příprava
3-4 hodiny pečení
JAK NA TO:
Omyjte a osušte maso, kolínku nařežte svrchní tukovou vrstvu. Oloupejte a nakrájejte cibuli na větší kusy (kolečka nebo měsíčky) a rozehřejte troubu na 160°C. Do pekáče nasypte cibuli a do ní jako do peřinky uložte maso, které jste ze všech stran posypali hrubou solí a kmínem. Přiklopte pokličkou a nechte pomalu péct. Během času pečení trochu podlijte vodou, jednou nebo dvakrát maso obraťte. Ke konci přidejte trochu víc vody a ještě chvíli pečte, abyste měli dost výpečku. Cibulí určitě nešetřete, úžasně zkaramelizuje a zesládne a v kombinaci se slanou šťávou z masa je to božská mana.
Hrnek pohanky propláchněte v cedníku vodou a zalijte dvěma hrnky vody. Osolte cca jako brambory a vařte 5 minut. Sesbírejte pěnu, přiklopte pokličkou a vypněte sporák. Nechte 20 minut dojít, pohanka krásně změne a vstřebá veškerou vodu. Můžete ji jíst už tak jak je, a nebo jako já oloupat a rozdrtit česnek, krátce osmahnout na oleji a přidat uvařenou pohanku. Dochutit lehce majoránkou a pár minut opékat.
Pak už jen sežrat, že to tak musím říct. Bylo to opravdu výborné 🙂