Do spousty jídel by se vám hodila zakysaná smetana nebo tvaroh? Zelňačka, krémové polévky, omáčky, zapékaná jídla nebo pomazánky? Pokud nemůžete mléko, tak tahle jednoduchá verze z kešu vás nadchne. Přivedl mě k ní tenhle recept na tvaroh, který taky mimochodem doporučuju, protože ono je to ve výsledku totéž, liší se to jen množstvím vody.
SUROVINY:
1 hrnek kešu ořechů
1 kapsle probiotik (já používám Biopron Premium 9)
1 hrnek vody (na tvaroh cca 1/2 hrnku)
ČAS PŘÍPRAVY:
5 minut + namáčení ořechů (kešu stačí 2 hodiny, ale já nechávám přes noc)
JAK NA TO:
Ořechy namočte do studené vody, dejte do lednice aby nezačaly kvasit. Po 2-10 hodinách vodu slijte, propláchněte čistou vodou a ořechy pak nasypejte do výkonného mixéru. Zalijte jedním hrnkem vody a pořádně rozmixujte. Přisypejte obsah jedné kapsle probiotik a ještě krátce pomixujte. Přelijte do vařicí vodou vypláchnuté, suché, uzaviratelné sklenice. Počítejte, že hmota cca o polovinu zvětší svůj objem, tak ať máte rezervu. Přiklopte víčkem, ale nešroubujte, ať to může volně dýchat. Cca za 24 hodin na kuchyňské lince máte hotovo. Můžete nechat i déle, chuť bude víc štiplavá, zkvašená. Já ji dělám raději jemnější. Promíchejte aby utekly bublinky a dobře uzavřete. V lednici vydrží 3 dny.
Pokud byste chtěli spíš tvaroh jako základ na pomazánky, vody dejte cca polovinu, raději přidávejte postupně podle toho jakou konzistenci chcete dosáhnout. Zbytek je stejný 🙂
Dobrou chuť a ať se dílo podaří. 🙂
[…] 1 uzená makrela 4 lžíce (ne)smetany sirná vulkanická sůl 1/2 malé cibule pár kapek […]
[…] 50g namočených mandlí 3 lžíce kešu kysané nesmetany 3 lžíce avokádového oleje vulkanická černá […]