Až díky naší druhorozené holčičce jsem se zblízka setkala s potravinovou intolerancí a vším co obnáší a byla nucena ji řešit, protože se od narození trápila bolením bříška, které vyústilo v ošklivé průjmy s krví, hleny atd. Postupně se stav střev začal projevovat i na kůži a přišel i atopický ekzém. Ten mě přivedl k vyrábění přírodní kosmetiky, ale o tom třeba jindy. 🙂
V dnešní době je čím dál častější vidět lidi s alergiemi případně intolerancemi. Můžete se k tomu stavět tak, že je to móda a kdo nemá intoleranci jako by nebyl. Ale protože nic není zadarmo, snadno si jeden spočítá, že je to jen přirozený důsledek toho, jak žijeme. Obklopeni hromadou plastů, umělých hormonů, chemikálií, antibiotik a bůhvíčeho ještě, prostě nemůžeme být zdraví. Dnešní doba je divná. Na všechno je pilulka nebo mazání, jídlo je plné jedů, radost si děláme nakupováním, když nechceme řešit sebe a svůj život, čteme bulvár. Stačí na chvilku zapnout televizi a sypou se na nás instantní a bezbolestná řešení – léky, sladkosti, extrémně levné potraviny a půjčky.
Eliminační dieta není zrovna snadné řešení. Je to dost práce, je časově náročná, ale na druhou stranu je zcela neinvazivní, levná a bezpečná. Pokud chcete nést zodpovědnost za svoje zdraví vy sami a nepřenášet ji na doktory, genetiku nebo osud, je to jediný způsob, jak naslouchat tělu a přizpůsobit svůj jídelníček sobě.
Alergie versus intolerance
Alergii poznáte snadno. Reakce na alergen je rychlá, prudká a nepřehlédnutelná. Někdy i život ohrožující, jako třeba silná alergie na arašídy nebo na včelí bodnutí. Na alergologii se odhaluje z krve pomocí protilátek IgE a funguje to tak, že každý alergen, na který jste alergičtí, má ve vaší krvi svou protilátku.
Intolerance naproti tomu je nenápadnější a souvislost mezi netolerovanou potravinou a reakcí na ni může být v řádech hodin i dní. V krvi se projevuje protilátkami typu IgG, která ale není běžně (kromě celiakie) lékaři uznávána, tudíž ani testována. Pokud si chcete pomoct testy, tak pak jedině zaplatit z vlastní kapsy. Já testovala celou rodinu základním testem Food Detective. Nefunguje však na kojené děti. Tam se bez eliminační diety prostě neobejdete.
Pravda je taková, že intolerance si všimnete nejlíp tak, že potravinu dlouhodobě vysadíte a pak se k ní zase vrátíte. Často až pak si člověk uvědomí rozdíly v tom, jak se cítí. Projevy intolerance jsou navíc nesmírně široké, jen jako příklad: migrény, atopický ekzém, svědění kůže, svědění v uších, akné, průjmy nebo zácpy, nadýmání, pískání nebo hučení v uších, chronická rýma, chudokrevnost, únava, náchylnost k infekcím, u dětí poruchy růstu atd. atd.
Intolerance je zjednodušeně řečeno snížená nebo žádná schopnost strávit určitý druh potravy a je způsobena nedostatkem nebo úplnou absencí některých trávicích enzymů. Vzniknout může přetížením organismu nevhodnou skladbou nebo úpravou potravin, někdy existují genetické dispozice.
Někde jsem se dočetla přirovnání které sedí: s intolerancí je to stejné, jako byste do auta na benzín lili spolu s benzínem také naftu nebo líh. Protože do svého motoru lijete i to, co mu náleží, tak se tyto směsi mísí a v lepším případě bude auto škytat, nebude mít výkon a do kopce vám vůbec nepojede. V každém případě bude nevábně smrdět a za výfukem mu bude zůstávat parádní čoud. Každopádně váš motor nebude mít sílu efektivně spalovat a využít ani to dobré pro něj. Chvilku bude možná fungovat, ale po nějaké době vám prostě službu vypoví. Nebo zcela jistě jeho části (výfuk, filtry, apod.) Je tedy jen otázkou času, kdy orgány našeho motoru – centra “spalování”, přestanou pracovat nebo sníží svou funkci natolik, že dojde k jejich oslabení a jejich kolapsu.
Eliminační dieta pro kojená miminka
Zaměřím se hlavně na kojená miminka, to jest dietu přes kojící maminku. Princip ubírání a přidávání potravin je samozřejmě shodný i u dospělého, ale tam si můžeme výrazně zjednodušit práci právě již zmíněným testem, který ukáže alespoň na rizikovou skupinu potravin.
Já jsem se rozhodla problém řešit bez pomoci lékařů, protože po několika rozhovorech s pediatrem jsem se dozvěděla dost vágní odpovědi typu: “přestaňte kojit a dejte hypoalergenní mléko”, “časem z toho vyroste”, “testy malých dětí jsou neprůkazné”, “dělat nejde vlastně nic” apod. Stokrát omleté doporučení “vynechte mléčné výrobky” se taky nesetkalo s úspěchem, protože kombinace netolerovaných potravin může být nekonečná a navíc vám nikdo neřekne JAK vlastně mléko vynechat úplně.
Eliminační dieta je jediný zcela bezpečný a naprosto průkazný test jak vyřadit všechno co tělu vadí. Je relativně bezbolestný, i když náročný a ne každý vydrží do konce. Má pár pravidel:
- Zmenšit počet druhů přijímaných potravin na absolutní minimum a vyčkat do vymizení příznaků (já se rozhodla jíst týden kuře a rýži v domění, že pak začnu přidávat novinky. Díky dramaticky se zhoršujícímu stavu jsem zjistila, že pro dceru, v té době plně kojenou, je jedním z nejsilnějších alergenů právě kuře, takže jsem jedla týden jen rýži a pila vodu. (Rýže, rýžová kaše, rýžový slad, rýžové mléko…) Protože dcera měla velmi silné průjmy (temně zelená voda) s krví a hleny, bylo zlepšení vidět během několika dnů a to velmi rapidní. Během celého období nám hodně pomáhala bezplenková metoda. Nechat ji vykakat bez plenky nad kyblíčkem smotanou do klubíčka byla úleva pro všechny strany a bolestný pláč netrval nikdy zbytečně dlouho.
- Jakmile příznaky vymizí (u nás to byl týden, ale může to být i déle), můžete pomalu PO JEDNÉ potravině přidávat, několik dnů testovat. Stačí novou potravinu intenzivně zařadit do jídelníčku a brzy uvidíte (nebo v lepším případě neuvidíte) reakci. U nás se většinou zhoršení dostavilo po třech dnech, po opětovném vysazení trvalo zase cca týden než se trávení srovnalo do normálu a mohli jsme zkusit další potravinu. Doporučuji zapisovat si co kdy jíte a opravdu dodržovat rozestupy.
- Kvůli časové náročnosti bodu 2 doporučuji vynechat na začátku typické alergeny jako je mléko a mléčné výrobky, vejce, ořechy, ryby, soja, citrusy, lepek apod. (Lepek prý do mateřského mléka nepřechází, ale i s tím jsem se už u některých dětí setkala). Ještě pozor – potraviny s lepkem mohou být alergenem z jiného důvodu než je obsah lepku. Takže oves, pšenici, ječmen atd. testujte také postupně.
- Mě se osvědčilo přidávat potraviny bezpečné – rýže, jáhly, pohanka, zelená zelenina, luštěniny, kukuřičné nebo rýžové těstoviny atd. Pekla jsem si vlastní chleba, protože E270 je téměř všude, jedla veganské vitamíny (konkrétně značku VEG1), abych měla jistotu, že plnidlem nebude nic živočišného, nejedla jsem v restauracích, na návštěvy si nosila vlastní jídlo. Byl to boj, často velmi, velmi náročný na psychiku, ale odměnou bylo zdravé, prospívající dítě.
- Kombinace může být opravdu divočina, proto pozor i na detaily jako je koření, vývary, léky a vitamíny, které užíváte apod. Další věc na kterou je potřeba dát pozor jsou potravinové doplňky přímo pro děti (BioGaia nebo další probiotika mohou obsahovat mléčné složky, vitamín D často způsobuje bolení bříška atd.) U dcery mi nakonec vyšla nesnášenlivost všech živočišných bílkovin (vyjma králíka a tuňáka), soja a všechny ořechy. S příkrmy se objevil ještě lepek a rajčata, ale projevy už nejsou tak bouřlivé, jako když byla plně kojené miminko a postupné zlepšování vidíme každý týden. Podle lékařů a zkušeností dalších maminek se 80% spraví do 3 let dítěte.
- Příkrmy jsou kapitola sama pro sebe. Já jsem začala podávat příkrmy 3 týdny před ukončením 6. měsíce, protože jsem díky dietě hodně hubla a i když jsem studovala poctivě veganské stravování, cítila jsem, že mě kojení hodně vysiluje a těšila jsem se, až nebude Terezka závislá jen na mě. Jídlo jsem jí připravovala ze základních, již přes mléko testovaných potravin a pomalu přidávala. Jáhly, pohanka, mrkev, jablka, rýže… Našla jsem pouze dvě položky, které přes mléko nevadily a napřímo ano a to jsou rajčata a lepek.
Nejzásadnější u téhle diety pro mě byla obrovská podpora a pomoc partnera a kamarádky s podobným problémem, která prošlapávala cestu mě a podpořila mě vždy, když už jsem se skoro vzdávala. Pokud byste potřebovaly, napište mi na FB, ráda pomůžu abyste to i vy zvládly.
A ještě tip na závěr: při potravinových intolerancích pozor na očkování. Velmi často se po podání očkovacího séra ekzémy a další projevy výrazně horší. Navíc například vakcína MMR se pěstuje na kuřecích embryích, což například u nás je naprosto nepoužitelné.