Tohle je takový recept nerecept. Je to spíš jen surovina do dalších receptů, i když já si ho občas skleničku dám jen tak, hlavně tohle mandlové mi moc chutná. Rostlinné mléko se dá jednoduše koupit, ale proč to dělat, když se dá ještě jednodušeji vyrobit? Ušetříte hodně peněz, spoustu odpadu a navíc si vyrobíte nesrovnatelnou kvalitu. Všimli jste si, že Allpro například obsahuje 2% mandlí, spoustu cukru, konzervanty, zahušťovadla a podobně? Nemléko.cz je na tom už lépe, ale tam mluví proti zase ta cena.
SUROVINY:
1 hrnek (cca 150g) neloupaných mandlí
3 hrnky vody
1-3 datle pokud chcete mléko dochucovat
špetka himalájské soli
smoothie mixér
ČAS PŘÍPRAVY:
5 minut + 10 hodin namáčení (přes noc)
JAK NA TO:
Mandle namočte do studené vody na 10 hodin, ideálně přes noc. Rozhodně uchovávejte misku s namočenými oříšky v lednici, v teple by mohly začít ořechy kvasit když je necháte déle. Mě už se to povedlo a smetana putovala do záchoda 🙁 Vypláchněte v čisté vodě, můžete i v průběhu máčení, ale stačí až před mixováním.
Dejte do svého opravdu výkonného mixéru (ten můj má 30.000 otáček za minutu a moc ho miluju), zalijte 3 hrnky vody, přidejte špetku soli a datle podle chuti. Já nedoslazuji ani těmi datlemi, protože mléko používám i na vaření omáček a ne všude sladkou chuť chci. Navíc – chutná nám jen tak, jak je samotné. Přeceďte, přelijte do lahve a uchovávejte v chladu. Já mám na přecezování sáček na výrobu mléka a je perfektní. Naliju, vymačkám a je hotovo v minutě. Žádné šudlání přes cedníček. Vydrží cca 3 dny. Před naléváním protřepejte, mandlový kal si sedá ke dnu.
Mléko se dá vyrobit ze všech ořechů a semínek, také třeba z ovsa nebo rýže. Moc dobré je třeba lískooříškové nebo makové.
A proč se ořechy namáčí si můžete přečíst třeba tady.
A ještě jeden tip: používáme doma už opravdu hodně dlouho nerezová brčka a je to dost úleva nemuset vyhazovat kus plastu po každém napití.
[…] 1kg brambor lžíce ghí 1/4 litru mandlového nemléka […]