Dlouho jsem řešila chleba pro sebe a pro Terezku. Nejen bez lepku, ale i bez rýže a pšenice. Myslím, že extrudovaná kukuřice, kterou jsem za chleba vydávala poslední dobou nám oběma už leze i ušima. Tak jsem trochu prošmejdila internet a objevila recept na čistě pohankový chleba. Trošku jsem si ho upravila a výsledek je naprosto okouzlující. Vláčný, měkký, nedrobivý chlebík, co chutná skoro jako normální a pohanku, která je obvykle chuťově velmi výrazná, byste v něm hledali jen těžko. Za tu radost, když tu dnes ráno Terezka pobíhala s krajícem v každé ruce, na střídačku je okusovala a smála se, že má chleba, který může, stojí jakékoliv pokusy.
SUROVINY:
340g hladké pohankové mouky (určitě můžete část nahradit celozrnou)
160g mandlové mouky
12g soli
10g drceného kmínu
15g psylia
20g semínek (já použila slunečnicová, ale nemusí být vůbec)
850g vlažné vody
ČAS PŘÍPRAVY:
15 minut
24 hodin čekání
75 minut pečení
JAK NA TO:
Základní předpoklady jsou dva. Dobré a dlouhé míchání a ještě delší čekání. 🙂
Všechny suroviny odvažte do mísy v níž budete míchat. Promíchejte dobře ještě za sucha a přidejte vodu. Nejlépe ohřátou, ale ne teplejší než 40°C a dobře, opravdu dobře míchejte. Tak 10-15 minut. Poté mísu dobře zakryjte igelitem a nechte v pokojové teplotě 24 hodin kvasit.
Já si to usnadnila úplně na maximum, nasypala jsem všechno do mísy svého milovaného robota, zalila vodou a nechala míchat 15 minut na nejnižší otáčky. Ale protože mám mísu kovovou, přendala jsem pak promíchané těsto na kynutí do skleněné mísy, protože kov kvasinkám vůbec nesvědčí.
Po 24 hodinách se z podivně tekuté hmoty stane velká “želatinová” hrouda. Pokud kvasíte ve skle jako já, můžete v průběhu času sledovat bublinky, jak se propracovávají skrz celé těsto. Takový malý kuchyňský zázrak. Přišel čas to upéct.
Troubu rozpalte na 220°C a nahřejte v ní i vhodnou formu, která jde uzavřít. Třeba litinový nebo skleněný pekáček. Horkou formu OPATRNĚ vyndejte a můžete buď vymazat nebo vystlat pečicím papírem. Já to dělám tak, že pečicí papír zmuchlám do koule a namočím vodou. Změkne a jde krásně vyždímat a tvarovat. OPATRNĚ vložte do horké nádoby a poté do ní přesuňte vykynuté těsto. Překvapivě už neteče, do pekáčku spíš vyklouzne a poslušně se přemístí. Stěrkou zahlaďte bochníček, aby neměl zbytečné trhliny, přiklopte poklicí a šoupněte do trouby. Pečte hodinu zakryté + 15 minut odklopené, stále na teplotu 220°C. Můžete nechat i déle, záleží, jakou chcete kůrku.
Po upečení opatrně vyndejte z nádoby a nechte vychladnout na mřížce. Krájet doporučuji až zcela vychladlý, ať si nepotrháte střídku.
Dejte vědět jak vám chutnal. Snad i vás nadělá takovou radost. 🙂 Dobrou chuť.
Andy, píšeš, že nakynuté těsto jenom vyklopit a uhladit, takže už se nepropracovává jako klasické kynuté? radši na něj tedy moc nesahat, aby “nespadlo”? Díky za recept, už se na něj těším! 🙂
Ano Míšo, už se jen uhladí, nepropracovává se. Byla by z toho cihla 😀 Určitě dej vědět jak se povedl, jsem celá natěšená 🙂
Tak to musím zkusit! Pořád koumám nad chleby. Dělám tři druhy. Jeden žitný celozrnný (ten nejvíce všem chutná, jen já ho zatím nemůžu), pak bezlepkový z přirozeně bezlepkových muk a pohankový. Jednou jsem dělala na jeden nosící sraz všechny tři druhy a všechny zmizely, ale kupodivu pohankový jako první. Doma to zatím až tak nejede.. Tak seženu dnes mandlovou mouku a jdu to zkusit. To dlouhé míchání jsem tedy nikdy nepraktikovala, tak uvidíme 😉 Dám vědět! 🙂
No super, budu se moc těšit na fotky a poznatky. Jinak to jde i bez té mandlovky. Já tu mám zrovna rozkvašený v míse celopohankový, jen jsem část mouky dala celozrnné.
Fotky tady asi nevložím, nevím jak 😉 Ale povedl se a všem chutnal! Zrovna dělám další a používám tu mandlovou drť z nemléka 😉 Škoda vyhazovat. Je to luxus! Díky za recept! 🙂
Super, to mám radost. Ještě klidně zkusit různé další mouky, jde s tím téměř cokoliv, když je základ ta pohanka.
Je vyborny! Urcite jsem ho nedelala naposledy 🙂
To jsem ráda. Já už experimentovala s mnoha moukami a chutná to pokaždé výborně a pokaždé trošku jinak. 🙂
[…] jsem hlad a vypadalo to, že dneska si budu muset vystačit k obědu s kusem pohankového chleba a pomazánkou z avokáda. Chleba mě ale zradil, tento týden u nás nešel tak na odbyt a vypadal […]
Zdravím! Dala by se prosím nahradit mandlová mouka? Dcerka je ekzematik, nesmí ořechy, má celiakii a dietu bez mléka. Děkuji moc.
Dobrý den Mirko, omlouvám se, že píšu tak pozdě, ale stěhování a pak dovolená mě trošku uzemnily 🙂 Rozhodně to nahradit lze. Poslední tři měsíce experimentuju s různejma moukama a chleba je výborný téměř jakkoliv. Zkusila jsem čirokovou (je červený), s kukuřičnou (takový odlehčený), celopohankový (tady nevim co říct, jen byl míň mokrý), a s teffovou moukou (víc nafouknutý). Dokonce jsem zjistila že i doba kvašení se může lehce ošidit. Stačí tak 16 – 18 hodin. Když je to méně, tak už to nestačí.
Dobrý den, čím mohu nahradit psylium? Mohu použít vejce?
Nejlepší chlebík co jsem kdy jedla.Zadělala jsem jen půl dávky, kdyby se nepovedl..Zmizel ještě teplý a jdu zadělat znova a jiný už dělat nebudem👍👍👍
Dobrý den, udělala jsem a povedlo se, akorát se chci zeptat, je takový “mokrý”, udělá jiná mouka chleba “sušší”? Děkuji
Jen mne zaráží, že ohledně kandidozy jsou všude upozornění na kvasne procesy a tady je vyloženě návod “nechat 24 hodin kvasit”. Je, nebo není tento chleba vhodný ke konzumaci při k-dietě?
Jinak jsem moc ráda, že jsem na tento blog narazila… Vydávám se na dlouhy boj :/ nemáte doporučení na FB skupinu, kde se vyměňují recepty??