Zásluhu za tenhle recept má můj úžasný a skvělý muž. Skuhrám si nemocná na gauči s termoforem a hrnkem čaje, zabalená do deky a on mezi staráním se o holčičku, svým bubnováním a barvením velikonočních vajíček uvařil tenhle báječný oběd. Skoro by se dal vydávat za svíčkovou, ale pravda je, že za tu od naší babičky bychom ji nemohli podstrčit nikomu z rodiny. Tu neokecám 🙂
SUROVINY:
1 l silného masového vývaru s vařeným masem (táhl se tu v pomalém hrnci 8 hodin přes noc)
1 lžíce sádla
3 cibule
4 velké mrkve
1 řapík celeru
1/2 menšího lilku
2 lžíce kokosového krému
1 lžíce sladké papriky
pár kapek citronu podle chuti
sůl podle chuti
ČAS PŘÍPRAVY:
celkem 50 minut, z toho aktivně tak 15 minut příprava omáčky
JAK NA TO:
Začněte polentou, trvá jí to déle. Rozhodně doporučuju použít kukuřičnou krupici a ne instantní verzi polenty, výsledná krémová textura a jemná chuť za to určitě stojí.
1 hrnek polenty nasypte do většího hrnce a zalijte 4 hrnky vody. Můžete si urychlit práci horkou vodou z konvice. Už během zalívání hbitě promíchávejte metličkou, krupice rychle nabývá a tvořila by vám cucky. Pak nechte 45 minut vařit na opravdu mírném mírném plamínku (na naší elektrické plotýnce to bylo celou dobu na stupeň 1) a průběžně metličkou promíchněte, aby se netvořil škraloup navrchu. Fígl navíc: když ji stejným postupem a ve stejném poměru zamícháte do studené vody a necháte ji namočenou přes noc, zkrátíte tím dobu varu o čtvrt hodiny.
Mezitím si očistěte všechnu zeleninu a nakrájejte na libovolno (bude se mixovat, tak se s tím moc netrapte). Na lžíci sádla orestujte lehce cibulku a hned za ní i zbytek zeleniny. Po chvilce zalijte vývarem a povařte dokud zelenina nezměkne. Rozmixujte, dosolte, přidejte papriku a ještě chvíli povařte. Na závěr přidejte kokosovou smetanu a rozmíchejte do krémova, případně pár kapek citrónu pokud by na vás byla omáčka moc sladká. Na mixování stačí tyčový mixér, ale pokud jste extrémisti a nevadí vám nádobí navíc, tak hladší texturu dostanete z pořádného mixéru. Servírujte s kusem vařeného masa z vývaru a nebo jako my, jen se zbytky rozpadajícího se masa obraného z vařených hovězích žebírek.
Zhruba touto dobou se dovaří vaše polenta. Vypadá spíš jako kaše, ale nebojte se a nalijte ji do formiček, báboviček, hrnečků, nebo třeba jen na plech a nechte ztuhnout. Po ztuhnutí lze vyklopit, krájet, případně třeba i osmahnout na pánvi – co libo.